Duurzaamheid: een besmet woord?

In dit artikel wordt nog eens benadrukt hoe belangrijk het is om te weten wat duurzaamheid binnen jouw organisatie betekent, en hoe je dit gaat communiceren. Een onderwerp dat ook aan bod komt tijdens de MBA. Veel leesplezier!

Waarom focussen we toch op duurzame communicatie? Omdat juist door het vage en veelgebruikte begrip ‘de boodschap’ en ‘het verhaal’ steeds belangrijker zijn geworden.

Duurzaamheid: een paraplubegrip
De betekenis is volgens Onze Taal in de loop van de jaren wel veranderd. Vroeger betekende het vooral dat iets ‘lang goed blijft’ (de eerste omschrijvingen van Van Dale). Tegenwoordig zien we het steeds meer als ‘(relatief) goed voor het milieu’ (de derde omschrijving) (bron: Onze Taal).

Het is dus eigenlijk een paraplubegrip geworden voor alles wat met ‘goed voor het milieu’ of ‘lang houdbaar’ te maken heeft. En daardoor loop je het risico dat mensen het ‘moe’ worden en dat het woord langzaam zijn waarde te verliezen.

Duurzaam wordt de standaard
Duurzaamheid is dus altijd al een breed, veelomvattend begrip geweest. En omdat steeds meer organisaties zich bovendien als duurzaam merk profileren, worden consumenten steeds kritischer en wantrouwiger.

Je moet als onderneming dus meer en meer je best doen om geloofwaardig te zijn. Daarbij komt dat duurzaam ondernemen de standaard wordt, met als risico dat het woord zijn waarde verliest.

Alternatieven voor duurzaamheid
Het woord heeft dus een ruimere betekenis gekregen en steeds meer mensen en organisaties gebruiken het terecht én onterecht. Wordt het dan niet tijd voor een nieuw woord, een soort ‘duurzaamheid+’, of een strengere definitie?

Bijkomend probleem is dat er eigenlijk geen goed alternatief is. Taal leeft, betekenissen van woorden veranderen en nieuwe woorden ontstaan, maar dit is een ‘natuurlijk proces’ waar je weinig invloed op hebt. Bovendien is het eigenlijk alleen maar goed als steeds meer mensen en bedrijven zich als duurzaam omschrijven, zolang het maar terecht is.

Duurzaamheid is here to stay
Kortom, duurzaamheid is -helaas- een besmet woord. Daarom is het nóg belangrijker geworden om een eerlijk, goed en overtuigend verhaal te hebben en zo te laten zien wat duurzaamheid voor jouw organisatie betekent.

En als je dat goed doet, is er helemaal geen alternatief woord nodig!

Lees de hele blog op https://voorstraks.nl/duurzaamheid-mvo/duurzaamheid-een-besmet-woord/

OVERZICHT NIEUWS

Ontvang als eerste informatie en aanbiedingen over Sustainable MBA in One Day en jouw interessegebieden.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor €50,- korting op deelname aan een congres naar keuze!

AANMELDEN